De Ruyterstraat 69 - Noordwijk
+31 06 24 78 97 31
info@zensitivitynoordwijk.nl

Wat je van Hoogsensitieve personen moet weten

Gezondheid, coaching, welzijn en lifestyle

Wat je van Hoogsensitieve personen moet weten

Hoogsensitief - Zensitivity Noordwijk - begeleiding - coach

Wat je van hoogsensitieve personen moet weten

Zoals ik al eerder aangaf blijkt Hooggevoeligheid aangeboren en genetisch bepaald te zijn. Deze personen hebben een gevoeliger zenuwstelsel en worden hierdoor intern en extern sterker geprikkeld dan de doorsnee persoon. Opzicht hoeft Hoogsensitief zijn, niet een probleem te vormen, als je weet hoe je er mee om moet gaan is dat een stuk gemakkelijker. En daar knelt geregeld de schoen, wat veel mensen niet weten is dat ze hooggevoelig zijn en weten dus niet waar bepaalde problemen vandaan komen.

Zo heeft een Hoogsensitief persoon met vier kenmerken te maken: diepgaande verwerking, overprikkeling, emotionaliteit en oog voor details.

Tips wat je moet weten over hoogsensitieve personen.

1. Ze zijn ideale werknemers, maar worden vaak onbegrepen
Het punt is, iemand die hoogsensitief is kan geen of moeilijk ‘nee’ zeggen, deze personen zijn bijzonder loyaal, voorziet problemen voordat ze gebeuren. Zij doen zelfs meer dan wat er van hem of haar verwacht wordt en is vaak creatief. Dat maakt van hen daarom een ideale werknemer.

Deze voordelen hebben ook weer een schaduwkant. Vooral in werksituaties waarbij voortdurende veranderingen aan de orde zijn, denk maar aan ‘open spaces’, de kantoren waar heel veel verschillende mensen en afdelingen bij elkaar zitten. Hooggevoelige personen hebben ook extra tijd nodig om zich aan nieuwe situaties aan te passen. Ze zijn daar terughoudend mee terwijl flexibiliteit op de werkvloer tegenwoordig juist de boventoon voert.

2. Ze moeten beter leren hun grenzen te stellen en ze houden zich niet altijd aan de feiten
Jezelf verlossen van je hoogsensitiviteit kan niet. Het is een aangeboren temperament waar je goed mee moet leren omgaan. Leer je grenzen afbakenen en wees je ervan bewust wat je echt wilt. En hou je aan de feiten. Veel hooggevoelige mensen hebben zo veel inlevingsvermogen dat ze bijna gaan denken in iemand anders zijn plaats en dingen gaan invullen voor een ander.

3. Ze huilen makkelijker
Ze huilen, wanneer ze gelukkig zijn, wanneer ze droevig zijn en wanneer ze boos zijn. Ze uiten zich zo omdat zij alles intenser voelen. Helaas is huilen nog vaak een taboe in onze samenleving.

4. Op het oog lijken ze verlegen, maar zijn eigenlijk bedachtzaam en goede waarnemers
Eén van de centrale kenmerken van hoogsensitiviteit is hun bedachtzaamheid en de neiging tot goed observeren vooraleer te gaan handelen. Daardoor lijken Hoogsensitieve personen soms verlegen, maar dat zijn ze zeer zeker niet. Ze hebben enkel tijd nodig om te wennen aan een nieuwe situatie.

5. Ze ervaren meer stress als ze hun talenten niet kunnen ontwikkelen
Mensen met Hoogsensitiviteit neigen naar jobs waar ze een maatschappelijk belang kunnen dienen. Ik raad daarom hooggevoelige personen aan om geen werk onder hun niveau te kiezen, of een baan waarbij ze hun talenten niet kunnen inzetten. Is er dat niet dan kunnen ze snel last krijgen van stress.

Wat heel belangrijk is: Als er meer rekening wordt gehouden met hoogsensitieve personen voelen ze zich meer begrepen waardoor ze beter functioneren, aangenamere werkrelaties hebben en efficiënter werken. Dat betekent dan voor zowel bedrijf als werknemer een grote stap vooruit. Een echte win-win-situatie dus.

6. Ze hebben voldoende rust en slaap nodig
Net omdat ze zo snel overprikkeld zijn en niet weten hoe ze met die gevoeligheid moeten omgaan, zijn personen met Hoogsensitiviteit sneller moe, hebben ze nood aan rust en kalmte. Ze hebben elke nacht 7 tot 8 uur slaap nodig, en vermijd als het kan: cafeïne.

7. Ze hebben meer tijd nodig om te beslissen, maar durven ook risico’s te nemen

Hoogsensitieve personen zijn zich meer bewust van subtiliteiten en details, en hebben daarom meer tijd nodig om een beslissing te nemen. Ze wegen elke mogelijke oplossing af, zelfs als ze nadenken over de vraag ‘wat schaft de pot vandaag?’. Ze zijn bang een foute keuze te maken, en dit vaak op elk moment van de dag.

Maar ze durven ook risico’s te nemen en spontaan te zijn. Ze hangen de waaghals uit op een skateboard, of kiezen voor een avontuurlijke reis. Ze kiezen voor stimulerende en zinvolle jobs, zoals dat van journalist. 

 

Zou leuk zijn als je ons laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: