De Ruyterstraat 69 - Noordwijk
+31 06 24 78 97 31
info@zensitivitynoordwijk.nl

Wat je moet weten over pijnstillers

Gezondheid, coaching, welzijn en lifestyle

Wat je moet weten over pijnstillers

Wat je moet weten over pijnstillers - Zensitivity Noordwijk - gezondheid

Wat je moet weten over pijnstillers

Pijnstiller zijn niet zo ongevaarlijk als het lijkt, vooral als ze opioïde stoffen bevatten. In feite, kan het gebruik van deze pijnstillers negatieve bijwerkingen- , verslaving- en soms overlijden veroorzaken als je niet de richtlijnen van de bijsluiter volgt. Pijnstillers kunnen ook weer pijn veroorzaken bij teveel gebruik, dan is het cirkeltje rond.

Loop deze puntjes na voordat je pijnmedicatie inneemt:

1. Vraag jezelf af waar je pijn vandaan komt

Het eerste waar over na moet denken en vaststellen of de pijn die je ervaart, afkomstig is van een voor de hand liggende gebeurtenis. Als je bijvoorbeeld je nek hebt verrekt door een aanrijding, dan weet je waar de pijn vandaan komt. Als de pijn plotseling opkomt, probeer dan vast te leggen wat je op dat moment aan het doen was en wat er gebeurde op het moment dat de pijn optrad. Het kan worden veroorzaakt door zoiets heel eenvoudigs als een verandering in de voeding, te weinig slaap, even gestruikeld zijn, of onbewust teveel stress hebben.

2. Diagnose
Vergeet niet dat pijn een symptoom is en geen diagnose, daarom schakel je bij twijfel een arts in. De arts moet een idee krijgen over de onderliggende oorzaak van je pijn. Het is moeilijk om medicatie voor te schrijven als er geen goede diagnose wordt gesteld. Komt de arts er niet uit waar je pijn vandaan komt, dan kan je nog altijd een second opinion doen.

3. Chronische of acute pijn
Chronische pijn is pijn waar je al een tijdje mee rondloopt, terwijl acute pijn plotseling optreedt en vrij snel na het begin van het genezingsproces begint af te nemen. Inzicht in het verwachte tijdsbestek van de pijn die je ervaart en wat de behandeling ervan inhoudt, is belangrijk om beter te worden. Dat komt omdat chronische en acute pijn heel anders wordt behandeld.

4. Zijn er andere medische aandoeningen, indien van toepassing, in overweging genomen?
Bepaalde medicatie gaan gewoon niet goed samen, waarop je lichaam op kan gaan reageren. Uiteindelijk meer problemen veroorzaken. Waar je uiteindelijk een nier- of leverbeschadiging kan oplopen. Bovendien kunnen bepaalde medicatie sterker of zwakker zijn dan bedoeld, wanneer ze gecombineerd worden met andere medicatie. Vooral bij opioïden pijnmedicatie moet je goed opletten als je deze met andere medicatie gebruikt. Dit zou kunnen leiden tot inconsistente werking van beide medicatie. Let ook op alternatieve middelen die je gebruikt. Bij twijfel of ze samen gaan altijd een arts raadplegen.

5. Probeer eerst zonder opioïden pijnstiller
Pijnmedicatie: Hoewel ze heel vaak worden voorgeschreven, zijn de opioïden medicijnen niet altijd nodig om pijn te behandelen. Vaak kan zowel chronische als acute pijn worden behandeld met behulp van een fysiotherapeut, pijnpoli etc.

6. Andere opties overwegen
Voorgeschreven medicatie hoeven niet altijd de eerste oplossing te zijn als het gaat om het behandelen van pijn. In feite reageren bepaalde soorten pijn zeer goed op medicatie die je bij de etos, kruitvat, apotheek etc kan halen, wat ook een optie is om een veranderingen in je levensstijl door te voeren, zoals yoga, voeding, meditatie, afvallen, meer bewegen, massagetherapie, fysiotherapie en acupunctuur.

7. Pijn medicatie gaat hand in hand met behulp van een fysiotherapeut
Naast de medicatie die je van de huisarts krijgt, helpt fysiotherapie om de pijn dragelijk te houden. Zorg ervoor dat zowel je arts als je fysiotherapeut bij je behandeling op één lijn staan. Dit helpt bij het halen van je doel om de pijn te verminderen of kwijt te raken.

8. Ken de bijwerkingen
Je moet weten dat de bijwerkingen van medicatie van persoon tot persoon kan verschillen, zoals met elke vorm van medicatie. Deze kunnen o.a. gewichtstoename, vermoeidheid, duizeligheid, hartkloppingen, misselijkheid etc veroorzaken. Hoewel de meeste mensen slechts de kleine bijwerkingen ervaren, zoals slaperigheid, kan het voor een ander levensbedreigende zijn. Bespreek je twijfels over de bijwerkingen met je arts.

9. Weet dat verslaving een reëel probleem is
Er is een checklist die artsen kunnen gebruiken om het risico van verslaving bij een patiënt te beoordelen. De vraag is vaak of je moeite hebt met het gebruik van alcohol, drugs of sigaretten. Hoewel het een beetje gênant is om dit te doen, is het raadzaam om eerlijk zijn om aan te geven of je verslavingsgevoelig bent of dat verslaving in de familie zit. Zo kan je arts bepalen wat voor jou de veiligste en meest effectieve behandeling is.

10. Ontwenningsverschijnselen
Als je opioïden voorgeschreven krijgt en je gaat ermee stoppen, loopt je het risico dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Dit hangt af van de duur van je behandeling en de dosering die je voorgeschreven krijgt. De symptomen zijn o.a. griepgevoel, erg misselijk voelen, braken, diarree, en tot veel pijn in je lichaam. Ook bij langdurig gebruik van een milde pijnstiller kan dit optreden.

 

2 reacties

  1. Eveline Meijvogel Eveline Meijvogel schreef:

    Soms is gewoon even toelaten dat je pijn hebt, nodig. Tegen verzetten zorgt voor meer pijn.. Gelukkig voor jou dat je nog niet in de Opioïden zit

  2. Rob Alberts schreef:

    Opioïden gebruik ik gelukkig niet.

    De oorzaak van de pijn opzoeken is inderdaad een goede tip.

    Vriendelijke groet,

Zou leuk zijn als je ons laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: