De Ruyterstraat 69 - Noordwijk
+31 06 24 78 97 31
info@zensitivitynoordwijk.nl

Wat doe je niet als iemand verdrietig is door een relatiebreuk

Gezondheid, coaching, welzijn en lifestyle

Wat doe je niet als iemand verdrietig is door een relatiebreuk

relatie breuk - verdriet - Zensitivity Noordwijk - coach

Wat doe je niet als iemand verdrietig is door een relatiebreuk

Een echtscheiding of een breuk in een relatie doormaken is heel slopend. De pijn die mensen ervaren als gevolg van deze breuk is ondraaglijk. De pijn die vrienden en familie voelen als ze het verdriet van hun vriend(in), zoon/dochter of ouders zien, maakt het ook niet makkelijker erop. Op dat moment komen vrienden en familie met goedbedoelde adviezen, wat de persoon in kwestie niet verder brengt.

Met dit in gedachten, heb ik wat tips 

1. Aannames.
Ga er niet van uit dat je weet hoe iemand zich voelt of dat hij of zij verder in het verwerkingsproces is dan hij of zij in werkelijkheid is. Wat ze ook op dat moment doormaken, is een proces die iedereen op zijn manier doorloopt. Uiteindelijk komen zo door dit proces heen, hebben daardoor meer geleerd om de volgende keer  anders te doen.

Denk eens mee: Als twee mensen op dezelfde moment in hun vingers snijden, weet je niet hoeveel pijn ze op dat moment ervaren. Laat staan dat ze op dezelfde snelheid genezen. Dat geldt ook voor iemand die geraakt is door een verlies van een relatie. Het feit dat een week, drie maanden of drie jaar voorbij is gegaan, betekent niet dat ze emotioneel al ergens zijn. Daarom is het beter het niet in te vullen, want vaak heb je bij het verkeerde eind.

De pijn kleiner maken

Als het gaat om liefdesverdriet, is er geen juiste of verkeerde manier om het te behandelen. Probeer iemand die lijdt niet te vertellen hoe hij of zij zich moet voelen of moet gedragen. Het is niet aan jou om te beslissen hoeveel of hoe weinig emotie ze moeten of mogen hebben op basis van tijd of duur van een relatie. Jij hebt zelf niet 24/7 hierin geleefd en ervaren hoe ze hun leven hebben ingevuld. Mensen hebben verschillende reden waarom een relatie is uitgegaan. Niet oordelen. In plaats daarvan, verplaats jezelf even in hun schoenen. De kans is groot, dat je ook niet wil dat andere net zo tegen je doen als wat jij nu doet.

Vertellen wat ze moeten doen

Zoals alles in het leven, leven mensen  in hun eigen tempo. Het teveel oplossingen aandragen geen uitzondering. Als iemand je vertelt dat ze nog niet klaar zijn, geloof ze dan. Als ze naar buiten willen, ondersteun ze dan. Tenzij die persoon iets doet wat schadelijk kan zijn voor hem of iemand anders, is de beste manier om te luisteren, niet om regels op te stellen. Als jij bijvoorbeeld bij jouw breuk ging fotograferen(of wat je ook deed om het verdriet een plek te geven) en het hielp je vooruit, geweldig. Maar dat betekent niet dat dit de oplossing is voor iemand.

Bedenk dat wanneer je je ervaring deelt of advies geeft, dat het in plaats daarvan in de vorm van een zachte suggestie komt. Het lijkt misschien niet zo, maar een persoon die in een fragiele staat van zijn is. Luistert meer als je het niet op dwingerige manier met ideeën komt. In het algemeen willen mensen niet dat je verteld wat ze moeten doen, zelfs niet door jou.

Pamperen

Je vriend(in), familielid of collega mag dan door een heftige tijd gaan, dat betekent niet dat ze niet opgewassen zijn tegen wat plezier of, op zijn minst, afleiding. Bedenk dan niet ,omdat ze boos of verdrietig zijn dat ze alleen moeten of willen zijn. Soms is het ven goed om weg te gaan, wat een therapeut ook adviseert. Geef ze de kans om mee te doen met je uitje, evenement als ze dat willen, zonder al te opdringerig te zijn. Een zachte duw is OK.

Negatief doen over ex

Het tegenovergestelde van liefde is geen haat; het is onverschilligheid. Als je naar iemand luistert die hun ex niet hebben losgelaten, is het heel goed mogelijk dat hun woorden niet overeenkomen met hoe ze zich van binnen voelen. Ze kunnen verward zijn of nog steeds pijn hebben als gevolg van hun breuk. Om nog maar te zwijgen van het feit dat als er een verzoening is, je niet degene wilt zijn die negatief heeft gesproken over de persoon van wie ze houden.

 

2 reacties

  1. Eveline Meijvogel Eveline Meijvogel schreef:

    Voor beide is dit pijnlijk, klopt wat je zegt. Een breuk wat het ook is een periode van een rouw

  2. Miranda van Gilst schreef:

    Een relatiebreuk geeft hetzelfde verdriet als rouwen. Je moet he verlies verwerken. Toevallig is deze week de relatie van onze zoon uit gegaan. Een relatie van drie. Verdriet zien van onze zoon is moeilijk en doet pijn. Maar ook voor ons is het moeilijk. Want je sluit de relatie van je zoon in je hart. Drie jaar lang heb je haar om je heen. En dan is het ineens over. Je verliest een stukje van je gezin. Heel lastig

Zou leuk zijn als je ons laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: