De Ruyterstraat 69 - Noordwijk
+31 06 24 78 97 31
info@zensitivitynoordwijk.nl

Voorkom een bore-out

Gezondheid, coaching, welzijn en lifestyle | Zensitivity Noordwijk

Voorkom een bore-out

Voorkom een bore-out

Men kent het gezegde “Voorkomen is beter dan genezen”. Dit betekent dat je beter kunt voorkomen dat je overspannen raakt door verveling op je werk of opleiding, dan dat je een bore-out moet bestrijden. Daarom geef ik je graag een paar tips om te voorkomen dat je een bore-out krijgt.

Blijf je baas om meer werk vragen, maar wel naar draagkracht

Als je lekker bezig blijft, voel je je namelijk nuttig. Zelfs als je de taken die je krijgt eigenlijk helemaal niet zo interessant vindt, is het toch beter om bezig te blijven dan de hele dag achter je computer te zitten staren en niets te doen. Zelfs als je slechts enkele kleine en eenvoudige taken kunt krijgen, kun je al voorkomen dat je geprikkeld raakt door verveling op je werk.

Stel een deadline voor jezelf op

Je baas heeft je waarschijnlijk niet altijd een deadline gegeven voor die ene opdracht, maar dit betekent niet dat je jezelf geen deadline kan geven. Want als je het fijner vindt om onder bepaalde tijdsdruk te werken (al is de druk niet hoog!), kun je best een deadline voor jezelf opstellen als je een bepaalde opdracht krijgt. Met een deadline blijft het werktempo wat hoger en heb je minder kans dat je je gaat vervelen.

Heel belangrijk: wees eerlijk tegen je baas

Als je merkt dat je de hele dag verveeld omdat je te weinig werk krijgt toegeschoven, vind je in jouw taken geen uitdaging of wil je graag wat meer verantwoordelijkheden krijgen? Is dit het moment om dit dan eerlijk tegen je baas te zeggen. Ik snap dat het misschien wat moeilijk is om toe te geven dat je je verveelt op je werk, maar het is wel beter om eerlijk te zijn tegen je baas. Ben je eerlijk, dan kan je baas je misschien helpen door je takenpakket te veranderen. Hij kan je wat meer werk geven of je meer verantwoordelijkheden geven. Ben je niet eerlijk en doe je net alsof je jouw werk hartstikke leuk vindt? Er zal dan zal niets veranderen en is de kans een bore-out te krijgen erg groot.

Maak het werk interessanter voor jezelf

Stel, je moet een rapportage opstellen en je hebt hier helemaal geen zin in. Je vindt het onderwerp van het rapport super saai. Je ziet er niet uitdagend in om het document op te stellen en je haalt hier simpelweg geen voldoening uit. Dan kun je al mopperend met het rapport beginnen, maar je kunt je werk ook wat interessanter maken voor jezelf. Dit kun je doen bijvoorbeeld door met jezelf af te spreken dat je het mooiste en meest complete rapport ooit op gaat stellen. Door hoge eisen te stellen aan jezelf, maak je je werk al wat interessanter en zorg je zelf voor meer uitdaging.

Zorg vooral voor voldoende ontspanning

Wat heel belangrijk is: Laat je werk op het werk liggen. (Als het niet altijd kan, let dan wel op) maar na een lange werkdag is het tijd om te ontspannen. En vind je het moeilijk om te ontspannen? Probeer dan geregeld activiteiten in te plannen die je helpen om jouw werk even helemaal te vergeten. Dit kan een etentje of borrel met vrienden zijn, maar ook een gezellig filmavondje met je partner. Ga sporten of wandelen. Door voldoende te blijven ontspannen, voorkom je dat je overspannen raakt door de vervelende situatie op je werk.

 

contact

Eveline – Coach

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *