De Ruyterstraat 69 - Noordwijk
+31 06 24 78 97 31
info@zensitivitynoordwijk.nl

Pijn stillen is hot!

Gezondheid, coaching, welzijn en lifestyle

Pijn stillen is hot!

Pijn stillen

Foto: Gabriel Matula –

Het is overal in het nieuws: er worden veel te veel zware pijnstillers gebruikt. Daarbij gaat het afwisselend over fysieke pijn, psychische pijn, emotionele pijn en relationele pijn. In Nederland gebruikt bijna een half miljoen mensen zware pijnstillers en ruim een miljoen mensen gebruikt antidepressiva. Heus, ik erken de goede bedoeling van veel mensen. Tegelijkertijd is pijn goed voor een miljoenen omzet. Voor het in standhouden van die winst is het belangrijk dat pijn WEL wordt onderdrukt, maar NIET wordt opgelost.

Volgens mij is het belangrijk dat mensen leren om naar hun pijn toe te bewegen. Zeker bij emotionele pijn en relationele pijn. Waarom?

Gelukkig zijn

Vroeger was er een religieus kader: het leven was lijden en de hemel zou na de dood voor verlossing zorgen. Even doorbijten om later eeuwig gelukkig te zijn. Tegenwoordig willen veel mensen daar niet op wachten, of ze twijfelen aan die toezegging. Hoe dan ook: ze willen NU gelukkig zijn en pijn hoort daar domweg niet bij. Bijna iedereen lijkt het daarover eens. Toch?

Het nieuwe sprookje:
pijn lijden hoeft niet meer anno 2019

Ongemak aangaan

Volgens mij gaat het leven over ‘leren omgaan met ongemak’. Ik had ook kunnen zeggen: leven is leren omgaan met pijn. Want wanneer gaat ongemak over in pijn? Wanneer gaat ‘een indringende of intens vervelende ervaring’ over in PTSS? Volgens mij is het de kunst om de pijn onder ogen te zien, pijn te ervaren en te beseffen wat die pijn jou te vertellen heeft.

Omgaan met pijn

Ik ben niet tegen pijnstillers en ook niet tegen antidepressiva. Van mij mag iedereen overal voor weglopen en elke pijn uit zijn of haar leven proberen te verbannen. Kijk om je heen en je kunt op veel plekken zien wat voor leven er dan overblijft: weinig verbinding, weinig verwondering, veel competitie, veel eenzaamheid en … veel pillen. Voor elk ongemak, voor elke pijn een andere pil. Niet het leven dat ik wens, stimuleer of propageer. Zeker niet!

Geluk zit in jezelf

Ja, in mijn ogen is het belangrijk en verstandig om ondraaglijke pijn te verzachten. Tegelijkertijd is het volgens mij belangrijk dat mensen leren om naar hun pijn toe te bewegen. Zeker bij emotionele pijn en relationele pijn. Waarom? Omdat daar de opluchting zit en de ruimte. Volgens mij zit het geluk vlak achter, naast of onder die pijn. Geluk zit niet in pillen, geluk zit ergens in jezelf. Dat vraagt om onderzoek, zelfonderzoek. Wat speelt zich af in jouw binnenwereld?

Ontknellen

Ik ben een lichaamsgerichte coach: ONTKNELLEN is mijn vak. Ik coach de relatie met jouw emoties, de relatie met jouw gedachtes, de relatie met jouw verlangens, de relatie met jouw pijn. Je bent welkom als je bereid bent om jouw ongemak, jouw pijn recht in de ogen te kijken. Daarbij kunnen net zoveel stapjes genomen worden als jij nodig hebt (al geloof ik meestal in grote stappen). Ik geef je een andere manier van kijken naar jezelf en jouw pijn. Nieuwsgierig?

Alles wat in jou leeft is welkom:
verdriet, ongemak, pijn

Verwondering

Je bent niet de eerste die ervaart hoeveel rust, ruimte, opluchting, verlichting, schoonheid er achter pijn verborgen zit. Hoeveel liefde er vrijkomt door jouw pijn (en jezelf) serieus te nemen. Niet door een volgend drama te maken; door het te onderzoeken en ervan te leren. Door je te verwonderen over jouw pijn. Pijn wordt dan zo kleurrijk dat het bijna mooi wordt. Fascinerend mooi. Hier kun je ervaringen van cliënten lezen: www.ontknellen.nl/FAQ

 

Één reactie

  1. Super opgeschreven, heel verhelderend en helpend. Thanks Hans!

Zou leuk zijn als je ons laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: