De Ruyterstraat 69 - Noordwijk
+31 06 24 78 97 31
info@zensitivitynoordwijk.nl

Mijn onzichtbare pijn

Gezondheid, coaching, welzijn en lifestyle | Zensitivity Noordwijk

Mijn onzichtbare pijn

scoliose - Zensitivitynoordwijk.nl - artikel

Mijn onzichtbare pijn

Ik zie er vanaf de buitenkant prima gezond uit. Toch heb ik scoliose met chronische pijn. Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom, ofwel een vergroeiing van de rug. Bij scoliose is de bocht vanaf de voor- of achterkant van de wervelkolom zichtbaar, waarbij de wervelkolom normaal gezien recht hoort te zijn.

Door de grote spierspanning heb ik chronische (zenuw)pijn aan mijn gehele nek en rug. Hiervoor heb ik al heel wat therapieën gevolgd, waarbij de behandelaren het allemaal over één ding eens zijn: we gaan ons best doen om het meer draagbaar te laten zijn, maar pijnvrij zal je nooit worden. Hé… je kan maar voorbereid zijn op de toekomst.

Ik kan de chronische pijn goed verbloemen door mijn mooiste glimlach op te zetten en me op te peppen met een leuk make-upje en flink wat rouge op de wangen voor het gezonde kleurtje. Weet je het niet, dan zie je ook niet dat er iets niet klopt aan mij. Aan de ene kant is dat handig, want wat niet weet wat niet deert… Maar het kan soms ook voor veel onbegrip zorgen als ik de dingen anders doe en moet doen dan andere mensen. Een gebroken been ziet iedereen van een afstand en daar wordt ook direct begrip voor getoond. Leg ik uit dat ik scoliose heb, dan moet ik voor ik ook maar een enkele seconde begrip of erkenning krijg, uitleggen dat het dus een verdraaiing van je ruggengraat is in een s-vorm.

Om vervolgens te horen: hé dat is handig, je ziet er helemaal niks van! Pas bij het zien van een röntgenfoto, valt het kwartje vaak pas echt. Scoliose is geen griepje. Ik ben er niet binnen een week vanaf. Of ik het nu wil of niet, of mensen het nu begrijpen of niet: scoliose heb je voor het leven. Daarom is het tijd om voor meer bekendheid te zorgen voor deze onzichtbare aandoening.

Ik heb me jarenlang geschaamd voor mijn rug en heb er alles aan gedaan om mijn brace en mijn kromming te verbergen. Ik durfde mijn ware ik niet te laten zien, terwijl scoliose een onderdeel van mijn leven is. Ik vertik het om me langer te verbergen en mijn verhaal niet te uiten. Dus dit ben ik! Ik HEB een S-vormige Idiopatische scoliose met bochten van 47 en 36 graden met een afgevlakte rug (geen/nauwelijks lordose en kyfose), maar ik BEN Daphne!

 

 

Daphne SuijIk ben Daphne Suij, 26 jaar en woonachtig in het zonnige Zeeland.

Mijn passie is make-up, maar een ander groot deel van mijn leven is mijn lijf en mijn gezondheid. Als je naar me kijkt, zal je aan de buitenkant niet direct iets raars aan me zien. Toch heb ik scoliose met chronische pijn. Oordeel en veroordeel me niet om wie ik ben, maar laat je inspireren op mijn blog door de persoonlijke verhalen, tips en de beautyreviews en -verhalen die ik met je deel via deze link ook vind je hier mijn social media kanalen.

 

Zou leuk zijn als je ons laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: