+31 0624787931
info@zensitivitynoordwijk.nl

Marijke Barkey

Gezondheid, coaching, welzijn en lifestyle | Zensitivity

Marijke Barkey

Ik kreeg de vraag om mezelf te “verkopen”. Dat is niet eenvoudig als je bescheiden en verlegen van aard vanuit je opvoeding in een voorbeeldgezin uit de jaren 50-60 hebt geleerd je mond te houden als de “groten” (mijn ouders en  veel  grotere broers) praatten. Vooral mijn stoere broers maakten graag van die hiërarchie gebruik. Ik voelde me eenzaam in een gezin waar ik “niet bij mocht horen”. Zelfs op mijn 64e steekt dat onbegrepen “onrecht ”uit die jaren af en toe nog de kop op, maar zie ik ook hoe gebrek aan communicatie een negatieve spiraal in gang zette die er niet hoefde te zijn. Het is tegelijkertijd ook de basis waarom ik zoveel begrijp van al die kinderen die om de één of andere reden zich het “zwarte schaap” van de familie voelen en zich daardoor terugtrekken of niet meer weten hoe ze zich “aangepast” moeten gedragen.

Ik had het geluk om -35 jaar geleden- Martin te ontmoeten, die in heel veel mijn tegenpool is: extravert,  sociaalvaardig, stabiel, mentaal en verbaal zeer sterk. Met veel tact, humor en intuïtie is hij een bruggenbouwer van nature en heeft hij mij geleerd dat praten helpt om je meer verbonden te voelen. Dat hebben we onze 2 –nu volwassen- zoons ook geleerd.  Het gaat uitstekend met hen.

Het “zwarte schaap” gevoel ontmoette het “HSP-gevoel” toen wij 20 jaar geleden een pleegkind uit een vechtscheiding in huis kregen. Ik voelde zijn pijn, verdriet, schaamte en irritaties. Er was op een gegeven moment niemand meer die hem  aardig vond. Iedereen wilde hem -goed bedoeld- “corrigeren”, maar eigenlijk vroeg hij om liefde, aandacht en begrip die zijn ouders hem in die periode niet altijd konden geven omdat ze zelf emotioneel in een achtbaan zaten.

In die tijd begeleidde ik als zelfstandig secretaresse/programmeur herintredende (gescheiden) vrouwen en werd daardoor steeds vaker geconfronteerd met scheidingsleed. Na 40 jaar migraine en een overbelaste agenda kon/mocht ik niet meer werken waarna we besloten de rust op te zoeken net over de grens in Duitsland, waar tuinieren een gezonde hobby werd, die mij veel heeft gebracht. De bloemrijke tuin spreekt nu veel mensen en kinderen aan die hier een vakantie willen doorbrengen.

Eenmaal in de rust in Duitsland kwamen steeds meer éénoudergezinnen of kinderen met teruggetrokken gedrag  of gedrag dat lijkt op ADHD op ons pad. Ik herkende  gevoelens en ben mij gaan bekwamen in coaching ADHD, emotiemanagement, cognitieve gedragstherapie en mediation. HSP blijkt namelijk ook veel voordelen te hebben. Omdat ik mij zo goed kan verplaatsen in een ander  kunnen we vaak de vertaalslag maken naar begrip en (h)erkenning. In een ongedwongen rustige sfeer gebeurt er soms iets magisch en ontstaan er diepgaande gesprekken die een heel ander licht op bepaalde situaties brengen.

Door mijn hoog sensitiviteit zag en voelde ik dat het niet altijd de “grote” gebeurtenissen zijn die de stemming bepalen, maar subtiele kleine dingen, die vaak (tijdens echtscheiding) niet worden opgemerkt. Ik herkende de gevoelige kinderen die liever zwijgen en zich aanpassen dan aan mama of papa te vertellen hoe ze zich werkelijk voelen. Terwijl mama of papa graag zouden willen weten hoe ze hun kind kunnen helpen. Na veel slapeloze nachten zijn 2 interactieve invulboekjes ontstaan die het voor kinderen makkelijker maken om op positieve wijze te laten weten wat hen bezighoudt.

5 jaar geleden wilden we de ruimte graag gaan delen met kinderen die in armoede leven.

2 jaar lang hebben we 4 kinderen uit Tsjernobyl met ontzettend veel plezier en liefde opgevangen. Een heel dankbare ervaring, die we graag hadden gecontinueerd, als we niet ontdekt hadden dat de (toen nog onzichtbare) armoede in Nederland en Duitsland veel groter en triester is dan wij ooit hadden vermoed.

Ons ideaal is om gezinnen met kinderen met veel zorgen en weinig geld een “adempauze ”te bieden in onze vakantie-accommodatie mét of zonder begeleiding.

Om ons ideaal te bekostigen moet ik boekjes “verkopen” en dat brengt veel tegenslagen met zich mee, vooral voor iemand met HSP. Ik was daarom erg blij met Zensitivity die mijn gevoelens eigenlijk al had samengevat en ons een portaal biedt waarin samenwerking centraal staat.

Voor alle gevoelige kinderen, kinderen in echtscheiding en kinderen die van alles opkroppen hoop ik dat deze interactieve invulboekjes “alles wat ik OOIT met papa wil delen” en alles wat ik OOIT met mama wil delen, al vroeg de start kunnen zijn van een “verbonden” leven en eenzaamheid verdrijven.

Daarnaast coachen we kinderen en volwassenen met ADHE. Wij gebruiken nooit de D van disorder, maar de E van enthousiast of extravert, omdat mensen met ADHE juist meer kunnen bereiken dan anderen door hun enthousiasme en heel veel andere uitstekende eigenschappen. Het zogenaamde “aandacht tekort” zien wij meer als een teken van oprechte interesse in de mens en alles om hen heen. Die interesse kan heel positief uitpakken.

Wij hopen met onze boekjes onnodige stempels en therapie te kunnen voorkomen door eerst communicatie op gang te brengen. Goed geïnformeerd blijkt een stempel of onderzoek misschien overbodig en “disorder” een talent.

 

Wij zijn verbinders en vertalers m/v en ouder/kind en begeleiden onze gasten –indien gewenst- naar coaches/therapeuten met wie het klikt en die matcht qua persoonlijkheid en situatie.

Voor meer informatie vul de onderstaande gegevens in.

%d bloggers liken dit: