+31 0624787931
info@zensitivitynoordwijk.nl

Klassieke Hatha Yoga bij Feed Your Need

Gezondheid, coaching, welzijn en lifestyle | Zensitivity

Lessen

De lessen worden in de strekking van Swami Sivananda gevolgd. Dus dat er een bepaalde structuur wordt gevolgd tijdens de lessen, wat weer voor zorgt voor een optimale zuivering van lichaam en geest. De poses (Asana’s) die toegepast worden zijn steeds van enkele seconden tot hele minuten wat vastgehouden moet worden. Deze Asana’s zorgen voor de bewustwording van je lichaam en geest. Bij klassieke Hatha Yoga ligt de focus op het stimuleren van de inwendige organen om zo de gezondheid van het lichaam te behouden of herstellen.

Historie Klassiek Hatha Yoga

Bij de Hatha yoga kan je zeggen dat dit de meest ouderwetse yogastijl is, waaruit vele moderne yogastijlen zijn ontstaan. Deze vorm van yoga is het meest bekend bij ons westerlingen. De laatste jaren wordt Hatha Yoga steeds meer beoefend. In deze vorm is ook een moderne varianten.

Verschil tussen klassieke Hatha Yoga en de moderne versie

Het grootste verschil van moderne yoga met de klassieke Hatha Yoga is dat het hoofddoel van moderne yoga vaak ligt op het verkrijgen van meer flexibiliteit en spierkracht, terwijl bij Klassieke Hatha Yoga de focus ligt op het stimuleren van de inwendige organen om zo de gezondheid van het lichaam te behouden. Hatha Yoga bestaat uit 6 praktijken: asana, pranayama, bandha, mudra, kriya en mantra.

Structuur

Bij klassieke Hatha Yoga lessen werkt op een bepaalde volgorde van oefeningen, waarbij alle chakra’s, dan beginnen we bij de kruin Chakra (Sahasrara Chakra) en dan eindig je bij de Navel Chakra (Svadisthana Chakra), wat op dat moment gestimuleerd wordt. Dit is de structuur van Swami Sivananda (1887-1963), een van de meest gekende Indische spirituele leiders.

Wat zijn chakra’s en hormonen

Niet iedereen heeft (nog) geen beeld bij wat een Chakra precies is, je zou  het ook puur lichamelijk kunnen bekijken. Je hebt diverse Chakra’s en sommige staan in verbinding met een hormoonklier. Zpals velen weten hebben we in ons lichaam verschillende hormoonklieren, die allemaal verschillende stofjes (hormonen) aanmaken en deze afgeven aan het bloed.

Hormonen spelen vaak een cruciale rol bij onze gezondheid. Zonder onze hormonen functioneren we niet.

Deze stofjes in ons lichaam hebben onder andere invloed op onze spijsvertering, groei, stofwisseling, opslag, ontwikkeling en verbruik van voedsel, je water- en zouthuishouding, ook ons gedrag, gevoelens c.q. emoties en voortplanting. Dat is een hele waslijst en is dus ontzettend belangrijk voor zowel onze lichamelijke als geestelijke gezondheid dat onze hormoonhuishouding in balans is.

Tijdens deze Klassieke Hatha Yoga lessen stimuleren we deze hormoonklieren en de inwendige organen om het lichaam gezond te houden. Door deze hormoonklieren en Chakra’s van boven (kruin) tot onder (navel) te stimuleren worden lichaam en geest zo optimaal mogelijk gezuiverd. Om de effecten van de Asana’s goed in te laten werken op je lichaam is het ook nodig om het lichaam momenten van rust en ontspanning te gunnen. Daarom eindigt elke les met een diepe helende ontspanning en wordt ook tussendoor regelmatig een moment van rust gepakt.

Elke Asana werkt op een bepaald lichaamsdeel. Wanneer je veel last hebt van één bepaalde kwaal, is het belangrijk dat je niet alleen oefeningen doet voor dat specifieke probleem. Het lichaam is namelijk één geheel waarin alles op hele subtiele manieren samenwerkt. Het is daarom belang om te beseffen dat het geheel van de yoga oefeningen een algemeen positief effect op het lichaam heeft.

Sarah Visschedijk

 

Wil je een les volgen of heb je vragen, bellen mag ook 06-51 30 25 39

 

 DAG LES TIJD
DINSDAG KLASSIEKE HATHA YOGA (BEGINNERS) 17:45 – 19:15
DINSDAG KLASSIEKE HATHA YOGA (GEMIDDELD) 19:30 – 21:00
ZATERDAG KLASSIEKE HATHA YOGA 08:30 – 10:00

Locatie Yogalessen

%d bloggers liken dit: