+31 0624787931
info@zensitivitynoordwijk.nl

Hooggevoelig en/of HSP?

Gezondheid, coaching, welzijn en lifestyle | Zensitivity

Wat bedoelt je nou als je over hooggevoelig of wat men zegt HSP bent?

Hooggevoelig zijn…wat is dat nou eigenlijk? Wat is het nou juist niet? Ik probeer uit te leggen wat het verschil is tussen hooggevoelig en niet hooggevoelig

Hooggevoeligheid of  HSP is iets vreemds?

Weet je dat ca 15 a 20% van de mensen hooggevoelig of HSP zijn, uitgerekend 1 op de 5 personen is dus een hoogsensitief, hoogegevoelig mens oftewel HSP. Best veel, als je dat zo leest! Aangezien niet iedereen hooggevoelig is, kunnen mensen dat vaak niet begrijpen en zelfs door sommigen personen ‘vreemd’ gevonden worden. Jij  als hooggevoelige (HSP’er) krijgt vaak het gevoel dat je een vreemd c.q. raar persoon bent, dat maakt je geregeld eenzaam. 

Is hooggevoelig zijn een ziekte?

Voor hooggevoeligheid is er momenteel geen echte diagnose te stellen, daarom kunnen therapeuten en specialisten dit niet als diagnose geven. Zij werken vanuit het DSM IV systeem. Waar hooggevoeligheid (HSP) niet in opgenomen is.

Men vindt dat hooggevoeligheid geen ziekte of stoornis is . Is wel iets wat mensen wel als een last kunnen ervaren, waarbij ze bij artsen of andere behandelaren tegen een muur van onbegrip oplopen. Aangezien hooggevoelige mensen met klachten als erg naar ervaren, waar niet hooggevoelige minder last van hebben.  Het lichamelijke systeem van de HSP mensen worden door de prikkels uitvergroot en daardoor wordt je snel als aansteller gezien.

De artsen, of andere behandelaars kunnen de vinger uit onwetendheid niet ergens goed neerleggen, waardoor het gevaar weer is dat ze belangrijke dingen over het hoofd zien. Om echte onderzoek naar te verrichten is kostbaar of niet interessant genoeg, want er is hier geen financieel voordeel uit te halen voor de big Farma om dit wetenschappelijk te laten onderzoeken. Dat maakt het dat het nu nog niet echt erkent wordt als een probleem. 

Zijn mannen als zowel vrouwen hooggevoelig?

Omdat er vaak verwarring is wat nou hooggevoelig inhoudt, en vrouwen meer praten over het gevoel lijkt dat er meer vrouwen dan mannen last van hebben, in tegendeel is waar! Best veel mannen kampen hiermee, alleen mannen praten niet zo snel hierover waardoor je ze niet ziet. Dat maakt dat mannen met hooggevoeligheid, in stilte lijden en eenzaam zijn.

Is het aan de buitenkant te zien of je HSP’er bent?

Het is niet zo makkelijke om te zeggen of iemand HSP’er is, er zijn geen wetenschappelijke feiten om dat aan te tonen.  Het is vaak niet te zien, zoals je wel ziet als iemand bijvoorbeeld een been heeft gebroken, dat is een feit en zichtbaar.

Doordat hooggevoelig zijn al lastig is en de hooggevoelige zelf niet eens door heeft dat deze hiervan last heeft. Het heeft zich al diverse keren al afgewezen gevoeld vanwege onverklaarbare klachten, en scala’s aan stoornissen aan zich voorbij heeft zien gaan waar men diegene aan wilde koppelen terwijl het echt niet is. De klachten die ze ervaren door steeds te tobben lijken op depressie, burn-out wat dan ook is het niet. Hooggevoelige schamen zich voor het gevoelig zijn, houden zich stil vanwege negatieve reactie’s.Of Gaan over compenseren door juist druk te doen. Er is geen lichamelijke zichtbaarheid qua houding, lichaamsvorm, kleur of gezichtsvorm waar je ze aan kan herkennen.

Het is belangrijk in welk milieu een HSP’er opgroeit

Doordat je als kind eigenlijk al hooggevoelig bent, is het belangrijk dat je opgroeit waar de ouders je een veilige omgeving biedt. Tuurlijk, iedere kind heeft een veilige basis nodig! Een kind is van nature nog onbeschreven, en gevoelig. Alleen in de loop van hun ontwikkeling worden ze ”harder” door omgevingsfactoren, groei e.d. alleen de HSP kind blijft die zachte kant houden. Worden vaak als als watjes gezien, aantrekkelijk voor pesters e.d. Hun prikkelgevoeligheid is zeer hoog, ze snappen niet waarom andere zo doen. Als thuis je dan ook opgejaagd wordt met kreten ”daar wordt je hard van, niet aanstellen”, werkt dat niet mee aan je weerbaarheid. Ja, je hoeft er geen watjes van te maken. Bij deze kinderen is meer aanleren hoe zet ik mijn gevoeligheid om in kracht.En dat thuis mogen zijn wie ze zijn en een rust punt voor ze is. Neem van mijn aan, gevoelige kinderen en ouderen zijn meest krachtrijke persoonlijkheden. 

Hooggevoelige zijn introverte mensen?

Denk dat meer dan 70% van de HSP’er introvert zijn, ze zijn rustig en houden zich rustig. Bekijken alles eerst rustig voordat ze handelen. Moesten alle prikkels eerst zien te verwerken eer ze kunnen handelen. Ze kunnen als verlegen gezien worden, dat is het ook weer niet. Ze gaan goed met de informatie om, kijken wat ze ermee kunnen doen. En bang zijn ze ook weer niet alleen doordat ze nare dingen door hun gevoeligheid hebben ervaren kunnen ze angstiger geworden, behoudender. Ze houden hun omgeving scherp in de gaten. 

Terwijl je ook HSP’ers hebt die juist de grenzen gaan opzoeken, toaal het tegenovergestelde handelen. En ja, dat maakt het erg verwarrend. Dit zijn de extraverte HSP’ers oftewel de high Seeker type. Van deze mensen zijn er niet veel van.


Als je hooggevoelig bent, is dat een zwakte?

Nee, echt niet! In sommige culturen, worden ze juiste gewaardeerd zoals in Aziatische landen. Daar is het gewoon. Alleen hier in Europa wordt je als ”zwak ” gezien, wat heel jammer is. Hier heerst wie het hardst roept, krijgt de aandacht.

Lijken HSP’ers op elkaar ?

Net als elk mens is een HSP’er uniek en heeft zijn kwaliteiten. Hooggevoeligen kunnen zich goed concentreren, zijn empatisch (zich inleven in anderen), goede helpers en oplossingsgericht. Andere hooggevoelige die nog worstelen met hun gevoeligheid, zijn onrustig, hebben kwaaltjes. Gedragen zich zoals een andere van hun wenst, raken daardoor snel geprikkeld en overvoerd

HSP zijn is niet leuk!

Klopt, als jezelf niet in balans hebt. En veel doet wat een andere wil. Dan is het echt niet leuk en slopend. Als jezelf accepteert, voldoende je rust pakt. Je grenzen goed afbakent, kan dit juist wel heel leuk zijn.

HSP’ers raken snel van slag

Ja, als je moment van ‘zwakte’ hebt, door vermoeidheid, verdriet e.d. ben je snel geprikkeld en raak je snel even uit je evenwicht.  Daar is wat aan te doen, om daar een balans in te vinden.

 

Kan je hooggevoelig worden?

Nee: dit is iets wat in de aanleg al zit. Je kan wel gevoeliger worden als je dat wilt, dat is iets waarop je kan trainen.

Tip

Blijf bij jezelf, werk niet uit angst. Gebruik je sensoren voor je kracht ipv van jezelf te ondermijnen.

Kom je er niet uit? 

Blijf niet lang tobben, maak een afspraak zodat we je hindernissen minder hoog kunnen maken en mooie paden creëren.  

Wil je een afspraak maken, dat kan.. of bel 0624787931

 

%d bloggers liken dit: