De Ruyterstraat 69 - Noordwijk
+31 06 24 78 97 31
info@zensitivitynoordwijk.nl

Gaslighting: het geven en ontnemen van hoop

Gezondheid, coaching, welzijn en lifestyle

Gaslighting: het geven en ontnemen van hoop

hoop geven en weer ontnemen als oorzaak van schaamte

Wat is gaslighting precies. Het is lastig te herkennen omdat het om manipulatie gaat waarvan het juist de bedoeling is dat het niet herkend wordt. Voordat je het weet zit je met een gevoel van frustratie waar je geen kant mee op kunt. Het spel van hoop geven en ontnemen is een vorm van gaslighting. Hier twee voorbeelden hoe dit relatief onschuldig lijkt maar waarbij de gevolgen een vervelend gevoel geven. Dit gevoel is schaamte.

Voorbeeld 1: genegeerd en verraden worden als voedingsbodem voor schaamte

Een jongen van 12 kijkt erg op tegen zijn oudere broer. Hij is alles voor hem. Samen maken ze plannen om voor komend jaar kaartjes te kopen voor een grote voetbalwedstrijd. De jongen is in de wolken en is er de rest van het jaar mee bezig. Het komend jaar is begonnen en in gedachten telt de jongen de dagen af. In de lente verlooft de oudere broer zich en trouwt in de zomer. In de herfst komt het voetbalseizoen eraan maar over de plannen die de broers hadden, wordt niet meer gepraat. Sterker nog; de broer en zijn vrouw hebben kaartjes voor zichzelf gekocht zonder het broertje daarover te informeren. Als de jongen erachter komt wordt zijn hoop ontnomen en het vertrouwen in zijn broer is ernstig beschadigd. De jongen voelt zich genegeerd en verraden en blijft achter met een onvervuld verlangen die hij niet meer kan uiten. Hij leert dit verlangen te onderdrukken en te bestempelen als slecht.

Voorbeeld 2: iets beloven, weer terugtrekken en de boosheid hierover afstraffen

In bovenstaand voorbeeld is de oudere broer zich niet bewust van zijn actie. Hoewel de jongen compleet over het wordt hoofd gezien, is er geen sprake van opzettelijke gaslighting. Dit is echter wel het geval bij narcistische mishandeling.

Een moeder belooft haar dochter een naaimachine. De dochter wordt meegenomen naar een naaimachinewinkel waar ze uitgebreid voorgelicht worden over de meest geschikte machine. “Wij sponsoren wel” belooft de moeder, zonder concreet af te spreken wat sponsoren precies inhoudt. De machine wordt nog niet aangeschaft maar de dochter heeft zich wel alvast ingeschreven voor naailes. Ze laat haar moeder weten van de naaicursus maar de moeder reageert niet of nauwelijks. De weken vorderen en de naaimachine is nog niet aangeschaft. Elke keer als de dochter ‘hint’ naar de naaimachine, geeft de moeder niet thuis. De dochter besluit de naaimachine alvast zelf te kopen met geld dat ze eigenlijk niet heeft. Ze gaat rood staan op de bank, in de verwachting dat de moeder haar belofte nakomt.

Enkele weken na aanvang van de naailes, komt de dochter terug op de ‘sponsoring’. “Mam, nog even over die naaimachine, hoe zit het nou met die sponsoring?”. De moeder antwoord kort: “volgens mij is het niet meer nodig”. De dochter denkt snel, ja er zit een kern van waarheid in, ik heb immers de machine al aangeschaft. Toch klopt er iets niet voelt ze. De dochter wordt boos en confronteert haar moeder: “maar je had het beloofd”. De moeder antwoordt ijzig kalm: “maar als ik jou iets moet geven, dan moet ik het ook aan je zus geven. En ik schrik ervan dat je zo boos doet”.

Gaslighting: tegen jezelf opgezet worden

Of een situatie nu opzettelijk is of niet, het geven en ontnemen van hoop laat de ander achter met frustratie. Op het moment dat deze frustratie aangewezen wordt als ‘fout’ is er sprake van gaslighting. Het is echter niet het verlangen dat fout is maar het afstraffen of ontkennen van dat verlangen. Door iets te beloven kun je iemand aan je binden. Je wekt hoop op waardoor de ander open staat. De verwachting en de hoop maken iemand ook kwetsbaar. Iemand met kwade bedoelingen kan deze hoop gebruiken, om jou tegen jezelf op te zetten. Het is een 1-2tje in de wereld van manipulatie. Iemand belooft je iets, laat het verdwijnen en wijst vervolgens jouw frustratie aan als de dader. Dit tegen jezelf opgezet worden is de basis van schaamte.

Gaslighting narcisme workshops

Wil je alvast meer leren en jezelf aanleren om gaslighting te herkennen en daardoor van te ontsnappen? Volg dan een van de workshops over gaslighting en narcisme. Deze worden op diverse locaties in het land gegeven.

Meer lezen?

 

Zou leuk zijn als je ons laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: