De Ruyterstraat 69 - Noordwijk
+31 06 24 78 97 31
info@zensitivitynoordwijk.nl

Contact verbreken met narcistische moeder – de zondebok loopt weg

Gezondheid, coaching, welzijn en lifestyle

Contact verbreken met narcistische moeder – de zondebok loopt weg

scapegoat, zondebok, Contact verbreken met narcistische moeder

Het is nog een taboe, zeker in Nederland. Contact verbreken met narcistische moeder. Het besluit van een kind die met een narcistische ouder opgroeit is geen gemakkelijke. Het zal vooral veroordeeld worden voor het kiezen voor zichzelf. De dynamiek in gezinnen met een narcistische moeder is vaak hetzelfde. Er zijn vaste patronen te herkennen in heel veel verschillende situaties. Over de hele wereld waar een narcistische moeder de scepter zwaait is het gezin noodgedwongen in rollen verdeeld.

Rollen in een gezin met een narcistische moeder

Nu ik in diverse groepen over narcisme op Facebook verkeer, valt me op dat mijn verhaal er een van vele is. Hele scenarios komen voorbij van inmiddels volwassen mensen die hun jeugd beschrijven. Keer op keer kom ik mijn eigen verhaal tegen. Hoewel sommige verhalen heel schrijnend zijn, meer dan die van mij, kom ik ook dingen tegen waarvan ik niet wist dat het narcistisch misbruik was. De herkenning is groot en daarmee ook gelijk het gevoel van erkenning. Wat een verademing om te zien dat je niet de enige bent. Dat je niet meer het gevoel hoeft te hebben dat er iets niet in orde is met je. Hele groepen komen met dezelfde verhalen, alsof ik mijn eigen boek aan het lezen ben!

Omdat er zoveel rollen zijn worden er in de groepen afkortingen gebruikt, hier de meest voorkomende:

NPDNarcissistic Personality DisorderCluster B persoonlijkheids stoornis: narcisme
ACoNsAdult Children of Narcissistsvolwassen kinderen van narcisten
DONFDaughter of a Narcissistic Fatherdochter van narcistische vader
DONMDaugher of a Narcistic Motherdochter van narcistische moeder
NBNarcissist Brothernarcistische broer
NSNarcissist Sisternarcitsiche zus
NMILNarcissist Mother-in-lawnarcistische schoonmoeder
NBILNarcissist Brother-in-lawnarcistische zwager
NSILNarcissist Sister-in-lawnarcistische schoonzus
NFILNarcissist Father-in-lawnarcistische schoonvader
SCScape Goatde zondebok, het kind dat niets goed kan doen
GCGolden Childhet gouden kind, dat niets fout kan doen, de lieveling
NGCNarcissistic Golden Childnarcistische gouden kind
LCLost Childhet verloren kind, trekt geen aandacht om onder de radar te blijven
FMFlying Monkeyhelpers van narcisten die informatie doorspelen naar de narcist
Enablersinstaatsteller, vaak echtgenoot of echtgenote van narcist
EFEnabling Fathervader die narcistische moeder ondersteunt
EMEnabling Mothermoeder die narcistische vader ondersteunt
ESEnabling Sisterzus die narcistische ouder ondersteunt, meestal Golden Child
EBEnabling Brotherbroer die narcistische ouder ondersteunt, meestal Golden Child
Gray RockGoing Gray Rockje heel neutraal opstellen voor zelfbehoud
NCNo Contactcontact verbreken met narcist uit zelfbehoud
LCLow Contactbeperkt contact, alleen hoogstnoodzakelijk
NSNarcissistic Supplyvoeding voor narcisten in de vorm van aandacht, respect
Smear Campaignlaster campagne van narcist als de zondebok wegloopt
Hooveringhelicopteren van de narcist of flying monkey, uitproberen, testen
Parentificationeen kind wordt tot ouder gemaakt, verzorgende taak van ouder
D & CDivide and Conquerverdeel en heers, een narcistische taktiek
Triangulationlijkt op verdeel en heers, via een derde persoon communiceren
Ostracismuitbanning van een familielid (de Scape Goat)
CDCognitive Dissonancecongnitieve dissonantie, in je hoofd vluchten als reactie op narcistisch misbruik
C-PTSDComplex PostTraumatic Stress DisorderComplex trauma als gevol van narcisme
Gas-lightinguitlokken van reactie
SPATHsociopathsociopaat
Narcopathiemand die zowel narcists als sociopaat is

De rollen zijn inwisselbaar. Zo kan het dat een Golden Child, het kind dat altijd voorgetrokken wordt, opeens de Scape Goat wordt. Meestal gebeurt dit als het kind doorheeft dat er iets niet klopt en dit gaat benoemen. De narcist ziet dit als een bedreiging en zal vervolgens alles in het werk zetten om buiten schot te blijven. De rol van de Scape Goat is de meest pijnlijke. De Scape Goat kan uiteindelijk niets anders dan breken met narcistische moeder of vader.

Contact verbreken met narcistische moeder – wat er gebeurt als de zondebok wegloopt

Wat gebeurt er als er niets anders opzit voor de zondebok om te breken met narcistische moeder of vader. Het is opvallend hoe voorspelbaar de dynamiek is, hoe vaak het voorkomt en hoeveel impact het heeft of een gezin. Het scenario loopt ongeveer als volgt:

  1. De Golden Child begint te merken dat zijn realiteit er niet toe doet. Dat het eigenlijk leeft voor de narcistische ouder. Hij raakt in een burn-out of depressie en komt er dan achter waar hij of zij in zit. De Scape Goat gaat grenzen stellen en confronteert de ouder met de waarheid en dan begint de ellende echt. De rol van Golden Child wordt door de narcist verdraait naar die van Scape Goat, de zondebok. De narcist zal er vanaf dit moment alles aan doen om niet ontmaskerd te worden.
  2. De De narcistische ouder zal een lastercampagne beginnen tegen de Scape Goat. Het valse beeld van de ouders is belangrijker dan wat dan ook en de waarheid zal telkens weer verdraaid worden. Niet zij maar het kind is schuldig. Het gevecht om onschuld is begonnen.
  3. De flying monkey’s worden ingezet. Als de Scape Goat contact verbreekt zullen vrienden van de narcist gaan informeren (hoovering) en informatie doorspelen naar de narcist. Dit zijn vaak broers, zussen, tantes en ooms of vrienden van de familie.
  4. Er breekt paniek uit. De narcist is de voeding kwijt. Waar de Golden Child altijd de bron van energie was, wordt nu een nieuwe bron gezocht. De Golden Child loopt nu het risico om de volgende zondebok te worden. De in staat stellende (enabling) wederhelft zal mogelijk ook de volle lading krijgen van de boosheid van de narcist.
  5. De enabling wederhelft van de narcistische ouder wordt met zichzelf geconfronteerd. Zo ook de eventuele enabling zussen of broers. De poging om de zondebok terug te halen, zodat het zieke familiesysteem in stand gehouden kan worden is mislukt.
  6. De Scape Goat kan een nieuw leven van herstel beginnen. Hij of zij heeft nog een lange weg te gaan maar door geen gif meer te nemen kan het sneller herstellen. Zichzelf ontrekken uit het machtsspel is een hele moeilijke stap geweest maar onontkoombaar. De achtergebleven familie zal denken dat de Scape Goat zich nu heel slecht voelt. Maar het tegenovergestelde is eerder aan de orde. De Scape Goat gaat zich eindelijk goed voelen. De achterblijvers krijgen nu een glimps van hoe het geweest moet zijn om door de narcist misbruikt te worden tot het breekpunt.

De zondebok is ontsnapt

Als contact verbreken met narcistische moeder de enige oplossing is, lijkt tet is alsof je uit een slechte B film bent ontsnapt. Door de patronen en rollen te herkennen kun je gaan herstellen. Genezing van narcistisch misbruik is niet eenvoudig maar ook niet onontkoombaar. Inzicht is cruciaal. Gaan herkennen wat van jou is en wat van de ander was creëert een nieuw gevoel van veiligheid. Grenzen die klakkeloos door een narcistische ouder zijn overschreden worden stukje bij beetje herwonnen. In de plaats van schaamte, angst, dissociatie en onzekerheid komt kracht in de vorm van liefde.

 

Zou leuk zijn als je ons laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: