De Ruyterstraat 69 - Noordwijk
+31 06 24 78 97 31
info@zensitivitynoordwijk.nl

B12: weet wat je doet

Gezondheid, coaching, welzijn en lifestyle

B12: weet wat je doet

B12: weet wat je doet

Vitamine B12 is in meerdere opzichten een bijzondere vitamine. Deze komt van nature alleen voor in voedsel van dierlijke herkomst. B12 is van belang voor veel lichaamsprocessen en kan daardoor bij een tekort hieraan een breed scala aan klachten geven die per persoon ook nog flink kunnen verschillen. Een tekort wordt daardoor niet altijd direct herkend, waardoor dan soms foute diagnoses worden gesteld.
De opname en verwerking van deze vitamine is een complex traject en afwijkend van die van alle andere vitamines. Bovendien slaat een gezond lichaam deze vitamine op, vooral in de lever. Een voorraad voor enkele jaren.
Een B12-tekort komt meestal door een blijvend lichamelijk foutje in het ingewikkelde traject van de opname hiervan. Het ontstaan van het tekort komt sluipenderwijs en is in de beginfase niet goed te zien aan de B12-waarde in het bloed. In de fase waarbij de B12 in het bloed nog normaal is kan er al wel sprake zijn van een functioneel tekort. Dit is een tekort op weefselniveau en dat geeft de klachten.
Veel mensen met dit probleem herkennen zich in de klachten die gemakkelijk te vinden zijn op het internet. En dan ligt het gevaar op de loer door de vele vitamine aanbieders die hierop inspelen met hoog gedoseerde B12-(smelt)tabletten. En het is zo gemakkelijk om dit maar eens te proberen want baat het niet, het schaadt ook niet, zo denkt men. Maar als je een zich ontwikkelend probleem hebt met de B12-opname, dan kan dit  je heel erg schaden.

Wat te doen bij klachten


Heb je klachten die wel eens door een B12-tekort zouden kunnen komen, slik dan niets bij waarin B12 of foliumzuur zit, Laat eerst via de huisarts prikken op B12 en bij een laag-normale waarde verder testen op foliumzuur, B6, MMA (methylmalonzuur) en homocysteïne. Met de twee laatste tests is soms eerder een functioneel B12-tekort aan te tonen. Zijn de uitslagen niet duidelijk genoeg voor de huisarts, dan zou je na b.v. drie maanden nog eens kunnen testen en kijken naar de trend van de uitslagen.

Waarom geen B12 slikken?

De enige juiste behandeling bij een opnameprobleem van B12 is met B12-injecties. Op die manier wordt het opnameprobleem omzeild. Er wordt vaak gesuggereerd dat dit net zo goed behandeld kan worden met hoog gedoseerde B12-tabletten, ook huisartsen beweren dit wel. De onderzoeken die dit zouden bevestigen zijn echter kleinschalig en kortdurend geweest en niet voor alle leeftijden. Ze vormen niet het bewijs dat tabletten zouden kunnen volstaan.
In de situatie dat het probleem zich aan het ontwikkelen is en de opname nog niet helemaal op nul is, dan kunnen de hoog gedoseerde tabletten eerst de klachten soms wel verminderen. De patiënt ziet hierdoor de tabletten als dé oplossing van zijn/haar probleem en de vitamineverkoper maakt hier dankbaar gebruik van. Maar als de opname steeds verder afneemt, dan werken ze op en duur onvoldoende.
Zou je wel gaan slikken zonder dat de dokter dit goed heeft onderzocht, dan gaat sowieso de B12-waarde in het bloed duidelijk omhoog. En als je dan pas met je klachten bij de dokter komt, dan “lijkt” je B12 normaal en ziet de dokter geen probleem met B12 (ook niet na enkele maanden stoppen) en krijg je niet de behandeling die je wel zou moeten hebben, namelijk de vanouds beproefde injecties. Met alle nare gevolgen van dien.

Samengevat


Ga bij vermoeden van vitamine B12-tekort nooit extra B12 of foliumzuur innemen zonder eerst de B12-status te testen via de huisarts.
Bij een B12-tekort blijken de tabletten soms wel iets te helpen, echter de aanvulling met deze supplementen is meestal te weinig om de klachten weg te nemen, maar voldoende om de diagnose te verdoezelen.Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Henk de Jong – Groningen

 

8 reacties

 1. Zensitivity Noordwijk Zensitivity Noordwijk schreef:

  De schrijver is op het moment uit de running, kan helaas je vraag niet beantwoorden.

 2. alirio schreef:

  Felicitaciones
  excelente
  cordiales saludos..

 3. Patients being tested for IF antibodies, results not always accurate. IF ab testing is flawed 40%-60% False negative. Then patient is ruled away from having pernicious anemia.

 4. Ellie Kalkman schreef:

  Wat als je al jaren foliumzuur slikt ivm prednisonachtige middelen tegen M Crohn, dan valt het dus niet te testen?

 5. Daisy schreef:

  Moet je wel een huisarts hebben die weet wanneer de waardes te laag zijn. Heb zo lang moeten zeuren met een waarde van 117. Na weken supplementen te hebben geslikt was ie 104. Nou, toen mocht ik eindelijk aan de injecties! Duurde 11 maanden voor mijn klachten verminderden. Nu elke maand lekker prikken haha

 6. Rob Alberts schreef:

  Ik neem van alles door en met elkaar.

  Vriendelijke groet,

 7. Zensitivity Noordwijk Zensitivity Noordwijk schreef:

  Neem je dan vitamine B complex of alleen B12

 8. Rob Alberts schreef:

  Wanneer ik mij minder voel helpt het mij vaak om extra Vitamine B te slikken.

  Onderzoek heb ik hier nooit op laten doen.

  Vriendelijke groet,

Zou leuk zijn als je ons laat weten wat je van dit artikel vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: