De Ruyterstraat 69 - Noordwijk
+31 06 24 78 97 31
info@zensitivitynoordwijk.nl

Al van een Bore-Out gehoord?

Gezondheid, coaching, welzijn en lifestyle | Zensitivity Noordwijk

Al van een Bore-Out gehoord?

Al van een Bore-Out gehoord?

Ik heb nog nooit iemand gehoord dat hij of zij zich nog nooit heeft verveeld. In verveling zit wel verschil, want iedereen verveelt zich wel eens op het werk, thuis of school. En veel mensen herkennen verveling wel. En weet je, is helemaal niet erg als je af en toe verveelt. Soms heeft het ook een goede functie om een dag even lekker te vervelen, vooral bij kinderen van deze tijd is dat goed. Als de verveling te vaak gaat optreden, dan is niet de bedoeling. Stel dat je je iedere dag en de hele dag door zit te vervelen op je werk of school bijvoorbeeld, want daar gaat dit verhaal uiteindelijk over. Verveel je je elke dag en bijna de hele dag door, dan kun je namelijk een bore-out krijgen. Dan is het zaak om aan de bel te trekken, vandaar dit verhaal. Ik heb zelf in deze positie gezeten met alle gevolgen van dien. En daar wil je echt niet in belanden.

Uhh wat is een bore-out?

Als men over een bore-out heeft zegt men  eigenlijk het tegenovergestelde van een burn-out, de meeste mensen kennen dit wel. Bij een burn-out heb je langere tijd last van een te hoge werkdruk. Door de hoge werkdruk raak je overspannen en/of oververmoeid, waardoor je uiteindelijk langere tijd niet meer kunt werken. Ga je naar een bore-out, dan raak je ook overspannen en/of oververmoeid, hierin heb je wel gelijkenissen met het gevoel bij een burnout of een bore-out. Wat het verschil is dat niet door een te hoge werkdruk en stress je in de problemen raakt, maar door verveling, desinteresse en/of een gebrek aan uitdaging. Als de verveling zo is en dit op je werk toeslaat, dat je er uiteindelijk overspannen van wordt.

Je hoort regelmatig dat mensen een burn-out hebben, maar ook bore-outs komen steeds vaker voor. En toch hoor je hier niet zo veel over, simpelweg omdat er nog steeds een taboe rust op een bore-out. Veel mensen vinden het so wie so al moeilijk om toe te geven dat ze overspannen zijn door een te hoge werkdruk, maar het is nog lastiger om uiteindelijk toe te geven dat je overspannen bent door verveling op je werk.

Hoe kom je aan een bore-out

Als ik even goed nadenk zijn er diverse mogelijke oorzaken om een bore-out te krijgen. Je kan hierbij aan teveel routine denken, teveel van hetzelfde, te weinig verantwoordelijkheden, te weinig werk, te weinig uitdagend werk en het werken voor een doel dat je totaal niet uitdagend vindt. Veel mensen raken in een bore-out, omdat ze niet genoeg werk te doen hebben om de rest van de werkdag te vullen, maar ook als je helemaal geen verantwoordelijkheden krijgt. Moet je iedere dag exact hetzelfde doen en haal je hier absoluut geen voldoening uit, dan kun je ook een bore-out krijgen.

Een bore-out werkt geregeld als een vicieuze cirkel. Je voelt totaal geen uitdaging (meer) in je werk of opleiding, je gaat je vervelen en hierdoor zakt je interesse in je baan of opleiding nog meer. Omdat je steeds minder interesse hebt in je werk of opleiding, voel je nog minder uitdaging. Je hebt geen noemenswaardige succeservaringen op je werk of opleiding en hierdoor daalt je zelfvertrouwen. Doordat je steeds minder zelfvertrouwen hebt, neem je uiteindelijk geen initiatief meer. Hierdoor blijft de verveling en start de vicieuze cirkel opnieuw.

Herken een bore-out

Wat heel belangrijk is om te weten dat een bore-out kan toeslaan in alle mogelijke bedrijfstakken of opleidingen. Je kunt niet alleen overspannen raken van verveling als je een saaie kantoorbaan of opleiding hebt, maar ook als je als hovenier werkt, achter de vuilniswagen loopt, achter een lopende band staat, in een winkel werkt of in de zorgverlening werkzaam bent. Omdat je je bij iedere baan en in ieder bedrijfstak of opleiding kan vervelen voor langere tijd, kan de bore-out overal toeslaan. Zelfs in drukke, innovatieve en flitsende branches. Ook als je een hele drukke baan hebt, kun je een bore-out krijgen. Haal je totaal geen voldoening uit je baan of opleiding, dan kan de bore-out namelijk ook toeslaan.

Al je kijkt op de symptomen van een bore-out lijken die op de symptomen van een burn-out. Ben je overspannen door verveling op je werk of opleiding, dan kun je klachten als

 1. concentratie problemen
 2. lusteloosheid
 3. slapeloosheid
 4. vermoeid
 5. irritatie tot agressief
 6. frustratie
 7. nutteloos voelen
 8. een laag zelfbeeld
 9. uitstel gedrag
 10. net doen of je hard bezig bent
 11. Cynisch
 12. Sociale interactie vermijden
 13. vertwijfelingen over je capaciteit
 14. een verminderde of juist verhoogde eetlust ervaren.
 15. lichamelijke klachten als hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en zelfs steken in de hartstreek.

Zoals je de lijst ziet voelen de mensen met een bore-out zich steeds meer dan ongelukkig. Ze voelen zich lusteloos, nutteloos en voelen zich altijd moe, simpelweg omdat ze al tijden niet meer goed in- en door slapen. Omdat ze zich lusteloos, nutteloos en moe voelen, is het lastig iets aan hun situatie te doen en uit de bore-out te komen. Dan is het hard werken om ze te overtuigen dat ze een verandering in hun situatie moeten ondergaan.

Bij de eerste symptomen van een bore-out zijn klachten als frustratie, verveling en een gebrek aan uitdaging het grootst. Reageer je niet snel genoeg op deze klachten door meer werk op te pakken (of te vragen bij je baas), of meer verantwoordelijkheden te vragen of een andere uitdaging te zoeken, dan kun je uiteindelijk een bore-out krijgen. Dit kan sneller gebeuren dan je misschien zou verwachten. Als je al een paar weken in dezelfde (saaie) situatie zit op je werk, kun je al een bore-out krijgen. Heb je hier eenmaal last van, dan is het moeilijk hier weer uit te komen.

contact

 

2 reacties

 1. Zensitivity Noordwijk schreef:

  Er komen nog 2 blogs hierover… wordt vervolgd

 2. Rob Alberts schreef:

  Aj, nu twijfel ik tussen een bore-out en een burn-out.

  Ach, wellicht brengt het nieuwe jaar mij iets meer geluk.

  Op kalefaterende groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *