High Sensitive, hoog sensitief - psycholoog - coaching zensitivity noordwijk

Coaching bij HSP (hoog sensitieve personen)

HSP coach in Noordwijk: Hoog sensitiviteit blijft nog steeds een lastig te vangen begrip, of je nu hoog gevoelig bent of niet. 

Wordt je geboren als HPS’er?

Weet je dat als je een hoog sensitief persoon bent, oftwel HSP, je best bijzonder bent? Je bent zo fijnbesnaard of anders gezegd gevoelig, voor sommige kan het een zegen of een vloek zijn. Zo te zijn vreet best veel energie als persoon.

Hoog sensitief wat is dat?

Hoog sensitiviteit blijft voor velen nog steeds een erg lastig te vangen omschrijving, of je nu hoog gevoelig bent of niet. Vele vragen zich af bestáát HSP eigenlijk wel. Er zijn zoveel vragen over deze benoeming of omschrijving ”Is het een nu karaktereigenschap, of valt het onder een geestelijke ziekte […]”. „hebben we misschien net als andere een beetje van alles: Asperger, ADD, ADHD, dyspraxie, borderline ed? ”  

Elaine Aron, die als eerste deze kenmerken ging onderzoeken, ziet hooggevoeligheid niet als aandoening of eventueel een andere afwijking. Ze zegt:”Hoog sensitieve personen hebben een zenuwstelsel dat zoveel gevoeliger is voor externe prikkels dan een gemiddeld persoon en dat deze eigenschap zowel voor- als nadelen heeft.” Het is soms handig als je in staat bent om bepaalde stemmingen of onuitgesproken boodschappen c.q. signalen te voelen. Nadeel daarvan is een grote gevoeligheid tot snelle overprikkeling, enorme vermoeidheid, leeggezogen voelen en tot zelfs het gevoel hebben van uitputting. Dit leidt zelfs tot een burn-out, depressiviteit of overspannenheid.

Onze cultuur leent zich niet voor als je over deze eigenschap beschikt. Er zijn zelfs nog personen en zorgbehandelaars, die hoog sensitiviteit omschrijven als de zoveelste pseudo-psychologie en hype. Oftewel een nieuwe variant op de kreet: ‘modieuze onzin’ net als ADHD, ADD, hoogbegaafdheid, nieuwe tijdskinderen, het hebben van paranormale gave.

Bram Bakker een psycholoog, schrijver van boeken als ‘’Te Zot voor woorden en Te gek om los te lopen’’, vindt deze gevoeligheid ‘grote onzin’. Hij zegt: „Kijk nou alleen al naar zo’n zelftest. Dat is gewoon gladde commercie. Die test is zo opgesteld dat iederéén bij de familie hoort. Een etiket als hoog sensitiviteit is niets anders dan een verbijzondering van het normale. De één is gewoon minder belastbaar dan de ander. ”Daarin is Bakker het dus met Aron eens? „Maar dat is een open deur van hier tot Tokio! ” reageert hij. „Het heeft geen enkele zin om vast te stellen dat je ontvankelijker bent dan anderen. De vraag is waaróm dat zo is. Als iemand tegen mij zegt: ‘Ik heb HSP’, dan vraag ik: ‘Maar waar heb je LAST van?’ Als die persoon dan omschrijft dat hij nauwelijks belastbaar is en alles al snel te veel vindt, dan vind ik dat heus een serieus te nemen klacht. Alleen moet je daar niet zelf een diagnose op willen plakken.”

Bakker vindt hoog sensitiviteit vooral een modegril. „Iemand die zichzelf nu hoog sensitief vindt, had bij wijze van spreken tien jaar geleden een whiplash en, als het een vrouw is, vijf jaar geleden bekkeninstabiliteit. Nu is dat allemaal weer uit. Hij zegt: ”inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat het altijd dezelfde mensen zijn die dat soort ‘aandoeningen’ oplopen”. Daarmee plaatsen degene de oorzaak van bepaalde problemen buiten zichzelf. De mensen die bij mij komen met de zelf diagnose HSP maken er echt een heel drama van. Ze zien zichzelf als slachtoffer: „Ik kan er niks aan doen, want ik ben hoog sensitief”. Persoonlijk vindt ik het te kort door de bocht om zo te beredeneren wat Bakker doet.

Mijn verhaal

Er zijn veel mensen net als ik die zichzelf niet herkennen in die omschrijving. Ze ziet zichzelf wel als hoog sensitief en je hoort ze niet klagen, maar hebben een hekel aan het slachtoffergedrag. Wanneer je ergens een diagnose aan hangt, zal je altijd een deel van de mensen hebben die dat gebruiken als excuus om in de patiënten rol te kruipen.

Zelf probeer ik zoveel mogelijk nuchter met mijn hoog sensitiviteit om te gaan en ziet dat om mij heen ook wel gebeuren. Je kan niet van iedereen verwachten dat zij voortdurend rekening houden met je gevoeligheid, al door het te zeggen heeft het wel bij mij wel wat makkelijker gemaakt. Ik ben aan de ene kant mensen kwijtgeraakt, omdat ze dit niet snapte, maar heb ook weer mensen ontmoet waar ik mezelf kan zijn. En mezelf niet steeds hoeft te excuseren als ik een keer even over loaded was.  De hormonen bij een vrouw maakt het soms ook niet gemakkelijker op, want het maakt het dan soms dat je sneller geprikkeld raakt.

Ik kwam zelf achter via internet bij het begrip hoog sensitiviteit. „Ik zocht op burn-out en overspannenheid, omdat ik het gevoel had dat ik daar tegenaan zat. Ik merkte op mijn werk en thuis dat ik steeds meer last had van de sfeer waarin mensen niet zeiden wat ze werkelijk voelden en hoe de groepsdynamiek daarop reageerde, dan is het lastig om bij jezelf te blijven. Het trok me leeg en het gevolg was dat mijn concentratie verminderde, gevoel had om weg te kruipen, liefst een potje wilde huilen (dat was mijn eer te na). Liep op mijn tenen om maar niks te hoeven voelen, zelfs tot het niet meer willen zijn, dat ging van kwaad tot erger. Ik ging contact met andere mensen mijden, om geen spelbreker te zijn. Was zo radeloos dat je op een bepaald moment dacht dat ik gek was. De mensen om mij heen zeiden van ”joh, gewoon net doen of het niet is, niet over nadenken. ” Tot het zit tussen je oren, ja dat was een pittige tijd om tegen muren aan te lopen van onbegrip en maar niet willen snappen waarom je anders gedroeg.

Diverse psychologen, maatschappelijk werk bezocht, die vervolgens toch een diagnose moesten geven i.v.m. de zorgverzekeraar, dit maar opschreven: overspannenheid, verleden tijdproblemen, familie issues e.d., maar niet echt luisterde. Eigenlijk wisten ze het niet ook niet en gaven maar een naampje, omdat je aan de andere kant ook niet te vangen was in een waterdichte diagnose.

Tot ik uiteindelijk bij de juiste psycholoog belandde en die zei: ”je bent gewoon hoog sensitief  oftewel HSP” Hij begreep waar ik tegenaan liep, alleen hij had niet genoeg de kennis om mij hierin te helpen, dan alleen mijn verhaal te laten vertellen. En wat tips te geven. Het luchtte mij wel op, dat ik in ieder geval niet gek was.

Hsp coach

De waarde van begrippen als hoog sensitiviteit c.q. HSP ligt vooral in de eerste herkenning. „Het biedt vooral een gevoel van troost, het gevoel dat je begrepen te worden. Wat ik wil doen in mijn coaching is opzoek gaan naar veranderingen om je leven aangenamer te maken. Je tools geven om er minder tot een hoogtepunt te laten lopen. Wat belangrijk is ik geef geen diagnoses! De mensen die nu bij mij komen, ervaren vooral de sensitieve last. Sensitieve mensen zijn er heel goed in het verstoppen van hun gevoel om vooral niks van hun sensitiviteit te laten merken, weet ik uit eigen ervaring. „Soms zijn ze juist heel bot, druk of gedragen ze zich ”dominant”, maar dat is hun verdediging. We hebben het hier over hun muren, maskers, airbags. Alles om de overweldigende impulsen maar enigszins te temperen.” Sensitiviteit wordt pas lastig als je erachter komt dat die verdediging niet werkt. „Je zuigt alle impulsen als een spons op en er blijft niets meer van je zelf over.” Dan buitenste binnen leven. „Ik help mensen daar zelf verandering in te brengen.” 

Afbeeldingsresultaat voor high sensitive

 

Wilt u een afspraak maken? Dat kan via deze link 

Ik weet dat het soms lastig om langs te komen omdat je te moe of overprikkeld kan zijn. Daarom biedt ik ook een consult aan per skype, zodat je vanuit je veilige omgeving mijn consult kan krijgen.

Juwelierswinkel.nl
%d bloggers liken dit: